top of page

Zwaarder door het vasthouden van emoties?

Er zijn eindeloos veel opties om naar overgewicht te kijken. Dit is een ongebruikelijke. Wat alternatiever. Maar niet minder interessant. Het gaat over de energie van je emoties.


Emoties. E-motion ook wel Energy in Motion. Ze zijn bedoeld om door je heen te stromen. Maar we zijn over het algemeen niet heel goed in het voelen van emoties. We VOELEN niet écht. We luisteren niet naar de boodschap die het vaak brengt. We stoppen ze weg in de hoop dat ze de hint krijgen en verdwijnen. Want emoties zijn vaak vooral oncomfortabel.

Zoals we allemaal weten, gaan die emoties alles behalve weg als we ze negeren... Het wordt een innerlijke soep van onrust en verwarring. Een onbestemd gevoel. Soms bouwt het zo hoog op dat je om de kleinste dingen vervolgens overstroomt, overprikkelt, ontploft.

Nu denk je misschien: wat heeft dit met je gewicht te maken? Meer dan je denkt. Als je die energie, die emoties vasthoudt (loslaten is nogal een ‘dingetje’), kun je meer vasthouden dan je wilt. Zoals bijvoorbeeld dat gewicht waar je niet blij van wordt.


Dus wat kun je doen?


Ik zie in de praktijk dat op het moment dat je leert omgaan met je emoties, er ruimte ontstaat. Zowel fysiek als mentaal. Niet alleen omdat je onbewust misschien wat vasthoudt, maar ook omdat hier vaak de oorzaak van je - eventueel ongezonde - eetgewoontes ligt.


Verandering van binnen, zorgt voor verandering van buiten! Hoe je start met het loslaten van die emoties die god-weet-waar zitten? Het fijne is dat je vaak niet hoeft te zoeken. Gedurende de dag meer aandacht hebben voor jezelf en wat er zoal vanbinnen gebeurt is een goed begin. En vervolgens toelaten wat je voelt. Veel mensen vragen me: maar wat móét ik dan met die emoties? Als ik ze voel? Helemaal niets. Gewoon voelen. Je overgeven aan het moment. Als je moet huilen, huilen. Als je wilt schreeuwen, schreeuwen. Dat lucht op, ruimt op. Totdat je je (letterlijk) steeds lichter voelt…


Wat zijn jouw gedachten hierover?


Comments


bottom of page