top of page

Tips om uit die negatieve spiraal te komen...

Als je je niet goed voelt, zorg je meestal ook niet goed voor jezelf. Je eet misschien minder gezond, belandt op de bank in plaats van dat je een fijne wandeling gaat maken of je verdwaalt in een Instagram vortex. Hierdoor voel je je eigenlijk alleen maar slechter. Je weet wel dat andere acties je kunnen zorgen voor een beter gevoel, maar tóch doe je het niet. Hoe doorbreek je deze cyclus?


Herken je die dagen? Je zit niet lekker in je vel en met de poging jezelf beter te voelen, of jezelf te 'troosten', kies je ervoor om in plaats van de gezonde maaltijd die je bedacht had een pizza te bestellen. Het gat in je hart is nog niet gevuld, dus na het eten stort je jezelf op een halve liter bak Ben & Jerry's. Je voelt je nog slechter dan voor het eten.


Het kan voelen alsof je slachtoffer bent van je eigen emoties en de dingen die je probeert om je gevoelens te onderdrukken maken het alleen maar erger.

Je probeert je beter te voelen door Netflix te 'binge-watchen', comfort-food te eten of uren achter je telefoon te kruipen. Het voelt alsof je lief bent voor jezelf hierin, maar eigenlijk hou je de boel vaak lekker in stand.


Hoe doorbreek je deze cyclus?


Dit begint bij bewustwording van wat er daadwerkelijk gaande is. Heb je door dat wat je doet, niet werkt? En dat je geen slachtoffer bent van 'niet lekker in je vel zitten'?


Je creëert een ingang naar verandering door eens van een afstandje naar je eigen gedachten en gedrag te kijken, alsof je iemand anders bent.


Hierin is het belangrijk om te zien dát je je gedachten en emoties ziet. Zo besef je dat jij niet je gedachten bent en deze gedachten niet per definitie wáár zijn. Als jouw 'mind' bedenkt dat jij een slechte dag hebt en DUS voedsel moet eten waar je je fysiek niet lekker door voelt, betekent dit niet dat je dit ook gelijk hoeft te doen. Wees nieuwsgierig naar wat voor gedachten er op komen. Wat zijn de 'interventies' vanuit je mind? En waarom? Wat is het einddoel en weet je uit ervaring dat dit werkt? Ga er dus niet direct in mee. Daag je gedachten maar uit. Klopt het wat je wilt?


Door je vergrote bewustwording, kun je gaan zien dat jij geen het slachtoffer bent van deze vervelende gedachten. JIJ kiest ervoor om te luisteren. Zie je mind maar eens als een boze peuter: laat je die ook tegen alles aanschoppen en dingen kapot maken? Nee toch? Grenzen stellen kan daarin heel liefdevol zijn. En als het gaat om emoties: die mogen er juist zijn. Als je ze durft te omarmen (net als hoe je dat met een kind doet) is er geen reden meer om gedrag te kiezen wat het onderdrukt.


De boodschap hier is met name: het oké is om te voelen. Je emoties mogen er zijn. Verwelkom ze. Wees nieuwsgierig naar wat maakt dat ze hier zijn, zonder oordeel. Probeer het niet te onderdrukken: vóél ze maar. Als je ze weg probeert te duwen met eten of andere middelen (roken, drugs, seks, social media of gedachteloos naar de televisie kijken etc.) is het precies dat: je probeert het. Maar die emoties gaan niet weg, totdat je jezelf toelaat ze te voelen.


Door met compassie en nieuwsgierigheid te kijken naar de onrust die je creëert, kun je langzaamaan nieuwe stappen nemen richting een fijnere relatie met jezelf.

Dus ga naar buiten voor die wandeling, drink een kopje thee. Laat je emoties er zijn. Ze mógen er zijn.


Uiteraard is het natuurlijk helemaal oké om pizza te eten als je pizza wilt eten, maar het is de intentie waarmee je het doet.


Comments


bottom of page