Hoe je stopt met emotie-eten...

De één heeft er meer moeite mee dan de ander, maar we doen het bijna allemaal. Lekker eten is een makkelijke en betrouwbare bron van feel-good-vibes. Daar is in essentie natuurlijke niets mis mee: genieten hoort erbij. Maar als je eigenlijk minder wilt eten en/of gezonder wilt eten is het enorm frustrerend als dit niet lukt.


Want zoals de meeste mensen weet je echt wel wat gezond is en wat niet. Je weet prima wanneer de momenten zijn waarop je misschien beter andere keuzes kunt maken. Als je enigszins bewust leeft en bezig bent met je gezondheid heb je al een hoop basiskennis te pakken.


Naast die kennis ben je misschien zelfs redelijk gedisciplineerd. Je bent goed in plannen, doelen stellen en structuur creëren. Elke keer opnieuw neem je je voor om nu toch écht die positieve verandering te maken. Maar ondanks deze goede bedoelingen, blijft dat eten zo verleidelijk lekker... Wat gaat er fout?Emotie-eten kun je alleen aanpakken door naar de kern van de situatie te gaan. Wat voel je en waarom? Wat bied eten je op dat moment: geluk, afleiding, ontspanning?

Om dit de veranderen moeten we eerst wat meer weten over wat er nou eigenlijk gebeurt. Emotie-eten; wat betekent dat eigenlijk? Veel mensen hebben het idee dat dit met name zeer verdrietige vrouwen treft die vervolgens een bak ijs eten als oplossing om zich beter te voelen.


Emotie = eten, is letterlijk de actie. Het eten is bedoeld om de bestaande emotie te onderdrukken. Met een andere emotie (zoals genieten) of doormiddel van afleiding of ontspanning. Op die momenten van cravings ga je vanaf nu met jezelf zitten en de originele emotie toe te laten. Als je namelijk voelt wat er is, verdwijnt de behoefte om het te onderdrukken.


Doormiddel mindfulness, meditatie en andere tools om te leren met je emoties om te gaan, kun je langzaamaan vrijheid vinden in je eten. Eten mag dan praktisch zijn en lekker zijn, maar je laat de afhankelijkheid ervan los.
1 keer bekeken
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon