De één heeft er meer moeite mee dan de ander, maar we doen het bijna allemaal. Lekker eten is een makkelijke en betrouwbare bron van feel-good-vibes. Daar is in essentie natuurlijke niets mis mee: genieten hoort erbij. Maar als je eigenlijk minder en/of gezonder wilt eten is het enorm frustrerend als dit niet lukt.
Want zoals de meeste mensen, weet je waarschijnlijk echt wel wat gezond is en wat niet. Je weet prima wanneer die momenten zijn waarop je misschien beter andere keuzes kunt maken. Als je enigszins bewust leeft en bezig bent met je gezondheid, heb je al een hoop basiskennis te pakken. Je kunt bijvoorbeeld beter een appel dan een donut eten als snack.
Naast die kennis ben je misschien zelfs redelijk gedisciplineerd. Je bent goed in plannen, doelen stellen en structuur creëren. Elke keer opnieuw neem je je voor om nu toch écht die positieve verandering te maken. Maar ondanks deze goede bedoelingen, blijft dat eten zo verleidelijk lekker... Wat gaat er fout?
Emotie-eten kun je alleen aanpakken door naar de kern van het probleem te gaan. Wat voel je en waarom? Wat bied eten je op dat moment: geluk, afleiding, ontspanning?
Om dit de veranderen moeten we eerst wat meer weten over wat er nou eigenlijk gebeurt. Emotie-eten: wat betekent dat eigenlijk? Veel mensen hebben het idee dat dit met name zeer verdrietige vrouwen treft die vervolgens een bak ijs eten als oplossing om zich beter te voelen (en dit is ook zeker een optie waar je je niet voor hoeft te schamen). Maar...
Emotie = eten, is letterlijk de actie. Het eten is bedoeld om de bestaande emotie te niet te voelen: met een andere emotie (zoals genieten) of doormiddel van afleiding of ontspanning. We proberen er vooral alles aan te doen om niet te hoeven voelen wat er eigenlijk vanbinnen gebeurt. Vaak hebben we van jongs af aan geleerd dat eten gezellig is, voor afleiding zorgt of troost is. Dus op het moment van onrust is het een hele praktische oplossing.
Maar aangezien je die doelen had gesteld om eigenlijk minder te eten, word je vaak niet blij van dit soort impulsieve acties. Misschien voel je je zelfs nog slechter over dat je nu óók nog ongezonde keuzes blijft maken. Met het idee dat je het toch al verpest hebt, ga je vaak meer eten. Het meer eten is vaak dus direct een actie om dat initiële gevoel van schuld en schaamte te onderdrukken en niet onder ogen te komen. Wil je uit dit cirkeltje stappen?
Dan ga je vanaf nu met jezelf zitten als die cravings opkomen en de originele emotie toelaten: wees nieuwsgierig en heb compassie. Als je niet eet terwijl je dit wel wilt, voel je vanzelf wat de onderliggende reden was. Wanneer je leert voelen wat er IS, verdwijnt de behoefte om het te onderdrukken.
Doormiddel van onder andere mindfulness en meditatie kun je leren om beter met je emoties om te gaan. Dit creëert inzicht en zorgt ervoor dat je langzaamaan vrijheid vindt in je eetgewoontes. Eten mag dan praktisch én lekker zijn, maar je laat de afhankelijkheid ervan los: jij bent de baas.
Wil je hier graag meer over leren en voelt persoonlijke begeleiding als de volgende stap in je ontwikkeling? Ik help je graag naar een plek waarop je met meer liefde en vrijheid kunt eten.
Liefs!
Comments