Wees niet onzeker over je onzekerheid!

De trend is om van je lichaam te houden. Hoe je ook bent. En ik ben de eerste die het daar helemaal mee eens is. Maar, een onbedoelde bijkomstigheid van deze beweging kom ik steeds vaker tegen en werkt averechts.


En dat is het volgende: mensen voelen zich massaal niet goed genoeg ómdat ze onzeker zijn. Lekker paradoxaal, weet ik. Maar het gebeurt bijna iedereen. Het roept allerlei vragen op, zoals of het oké is om te willen veranderen? Mag ik willen afvallen/aankomen/sporten gewoon om me sexy te voelen? Of ben je dan meteen ontevreden?

Leren houden van jezelf start bij het accepteren van hoe je nú bent. Dat houdt in dat je ook wil leren omarmen wat je nog niet goed kunt; we kunnen dat deel niet negeren.

In allereerste instantie een belangrijke boodschap: je mag altijd helemaal doen wat je zèlf wilt. Natuurlijk willen we bijna allemaal blij zijn met onszelf... Maar je kunt zowel jezelf accepteren als veranderen. Het één sluit het ander niet uit. Het grote verschil is juist dat veranderen vanuit acceptatie, liefde is. Dus hoe doe je dat?


Als we boos blijven op onszelf voor de dingen die we niet kunnen, helen we vanbinnen niet. Je kunt jezelf niet de zelfliefde in-haten en beoordelen. Je kunt jezelf niet forceren iets te voelen wat er niet is. Daarom helpt het om het gehele proces in kleine stukjes te hakken:


De eerste stappen in van jezelf houden


Oefenen met wat er vandaag goed ging. Dankbaarheid is een hele fijne manier om jezelf een positieve focus aan te leren. Je kunt namelijk voor hele grote en hele kleine dingen dankbaar zijn. Je kunt zelfs dankbaar zijn voor de uitdagingen die je hebt, omdat ze je helpen groeien.


Daarnaast wil je de relatie die je met jezelf hebt verbeteren. Om dat te doen is er communicatie nodig. Net als in elke andere relatie is het goed om af en toe in te checken. Oprechte interesse tonen. Luisteren naar wat er gezegd wordt. Vraag jezelf wat er gebeurt vanbinnen. Zonder oordeel. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken waar je ècht mee zit.


Creëer duidelijkheid rondom je onzekerheden. Schrijf ze bijvoorbeeld op. Ze gaan niet weg door ze te negeren. Door er aandacht aan te geven ga je langzaamaan accepteren dat ze er zijn. En dat is een grote stap in het loslaten ervan. Als je ze kunt zien voor wat ze zijn, kun je kijken naar de 'waarom'. En dan bedoel ik niet 'ja logisch dat ik onzeker ben over mijn buik, die is ook lelijk'. Wanneer is dat gevoel begonnen? En IS het echt waar? Waar komt de overtuiging vandaan? Is het iets waar misschien heel veel mensen onterecht mee rondlopen?


Waarschijnlijk wel. En zoals je ook steeds meer ziet op social-media, is het super fijn om te zien dat niemand perfect is. We staan hier samen in. Het is wereldwijd tijd om van onszelf te gaan houden. Dat we allemaal anders zijn is nou net zo leuk.




0 keer bekeken
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon