top of page

Onzeker over je onzekerheid?

De trend is om van je lichaam te houden. Hoe je ook bent. Ik ben de eerste die het daar helemaal mee eens is. Maar een onbedoelde bijwerking van deze beweging kom ik steeds vaker tegen en werkt averechts...


En dat is het volgende: mensen voelen zich massaal niet goed genoeg ómdat ze onzeker zijn en nog niet van zichzelf houden. Lekker paradoxaal, weet ik. Maar het gebeurt bijna iedereen. Het roept allerlei vragen op. Zoals of het oké is om te willen veranderen? Mag je dan nog wel willen sporten om je sexy te voelen? Of ben je dan dus blijkbaar ontevreden?


Leren houden van jezelf start bij het accepteren van hoe je nú bent. Dat houdt in dat je ook wilt leren omarmen wat je nog niet goed kunt: we kunnen dat deel niet negeren.

In allereerste instantie een belangrijke boodschap: je mag altijd helemaal doen wat je zélf wilt. De meeste mensen willen graag blij zijn met zichzelf... Om terug te komen op de vraag: kun zowel jezelf accepteren als veranderen? Zeker. Het één sluit het ander niet uit. Als je dit onder de knie krijgt, heb je een totaal andere ervaring. Waarom?


Als je wilt veranderen OM van jezelf te houden, komt het vanuit angst om nu niet goed genoeg te zijn. Deze 'motivatie' voelt vaak niet prettig en zorgt dat je onzeker rondloopt ondanks al je goede intenties en acties!


Veranderen vanuit een plek van acceptatie, komt vanuit liefde. Soms is veranderen namelijk het beste idee. Alleen voelt het een stuk beter als je verandert OMDAT je van jezelf houdt. Deze intrinsieke motivatie om goed voor jezelf te zorgen maakt alles een stuk makkelijker! Niets moet als alles nu oké is. De haast valt weg. En we zijn voor zowel moeten als haasten redelijk allergisch allemaal.


We doen genoeg. De boodschap is nu: je BENT genoeg.


Als je het spelletje op deze manier omgooit, zal je merken dat alles een stuk relaxter kan én je betere prestaties neerzet. Want diep vanbinnen wil je heel graag goed voor jezelf zorgen.


Klinkt goed hé, allemaal. Dus hoe start je hiermee? Het is een open deur; maar verandering start bij bewustwording. Ga eens met nieuwsgierigheid kijken naar de gedachten die je hebt rondom je voornemens. Waarom wil je iets? Als je de focus legt op willen in plaats van moeten, voelt het vaak al beter. Oefen maar eens: hoe kun je met meer liefde deze doelen kijken?


Want veel mensen zijn mega onaardig naar zichzelf toe en deze negativiteit dénken we als motivatie in te zetten maar eigenlijk werkt het niet. Het is tijd om je eigen supporter te zijn! Hoe zou je een vriend aanmoedigen in jouw situatie?


Iets om op te letten als je bewuster wordt van je eigen gedachten: niet oordelen over dát we oordelen of negatief zijn. Zo raak je namelijk steeds verder verwijderd van het oorspronkelijke doel, namelijk meer liefde voelen voor jezelf.


Hoe breek je die cirkel? Dat is simpel en moeilijk. Simpel omdat het neerkomt op het patroon herkennen en een andere reactie kiezen. Moeilijk omdat het aandacht en oefening vergt om deze skill te versterken. Hopelijk heb je nu een startpunt om die liefde echt te gaan voelen...


Liefs en veel succes!

Yorumlar


bottom of page