Tips om meer groenten binnen te krijgen!

Bijgewerkt: apr 24

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn groenten mega gezond. Ze hebben een hele hoge dosis micronutriënten - vitaminen en mineralen - en leveren veel vezels en vocht waardoor ze voedzaam zijn én zorgen voor een vol gevoel.


Ook zorgt het eten van groenten voor een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes II, kanker en andere welvaartsziekten. Met name de donkergroene (blad) groenten zitten vol met antioxidanten die je gezondheid bevorderen. Je wilt de hele regenboog eten omdat de kleurrijke groenten zoals wortel, paprika, tomaat en rode kool je weer andere voedingstoffen leveren. Méér groenten eten is voor iedereen een goed plan, maar hoe?


Een aantal tips om meer groenten toe te voegen aan je dag:


1. Groene Smoothies Een hele makkelijke en lekkere manier om meer groenten binnen te krijgen is het maken van groene smoothies. Hierdoor proef je de groenten niet echt, maar krijg je toch wat binnen. Je kan bijvoorbeeld heel makkelijk een smoothie maken met banaan, sinaasappel en twee handjes spinazie. Delicious and easy!


2. Groentedip Heb je wel eens geprobeerd om snoeptomaatjes, komkommer, paprika en wortel te dopen in (pikante) hummus, (plantaardige) tzatziki of tahini? Dit maak die snack-groenten een stuk aantrekkelijker. Selderij dippen in 100% pindakaas is ook een populaire optie. Het klinkt misschien als een gekke combinatie (dat is het ook) maar het is zeker het proberen waard.


3. Gegrilde groenten Als je één of twee keer per week een heleboel groenten grilt is de drempel een stuk lager om smaakvolle groenten toe te voegen aan je sandwich of wrap. Denk aan bijvoorbeeld paprika, ui, aubergine en courgette. Samen met wat hummus, pesto of avocado maak je zo een broodje waar zowel jij als je lijf blij van wordt.


4. Groentesoep Ook dit is iets wat je één keer in de zoveel tijd kan maken. Zoek een (groente)soeprecept op wat je lekker vindt en maak hier een grote hoeveelheid van. Vervolgens kan je ze per portie invriezen en opwarmen als tussendoortje, lunch of als voorgerecht bij het avondeten. Met een volle soepkom heb je al snel 250-350 gram groenten extra (afhankelijk per soep natuurlijk). Bij de AH hebben ze soeppakketten waarbij je de groenten alleen nog maar hoeft te blenden; makkelijker wordt het niet. Zorg dat je altijd wat extra's naast je soep eet als het je lunch is!


5. Ga de drempel over Soms je gewoon beginnen met de dingen die je wilt doen omdat je wéét dat ze goed voor je zijn. Er is meestal geen magische 'short-cut' en daar naar opzoek blijven is misschien wel een manier om geen verantwoordelijkheid te nemen. Want als het gaat om groenten; alle beetjes helpen. Je hoeft niet meteen een compleet groen, whole foods dieet te hebben om je lichaam te helpen. Blijf niet hangen in het idee van hoe perfect het zou moeten zijn, waardoor je uiteindelijk helemaal niets doet. Koop die zak spinazie en maak eens die smoothie. Dit hoeft niet meteen elke dag. De drempel verlagen als het gaat om gedragsverandering helpt vaak juist om het door te voeren. Te hoge verwachtingen zijn niet motiverend, maar eerder demotiverend.


Ik ben benieuwd of je zelf leuke tips & tricks hebt om meer groente binnen te krijgen!

0 keer bekeken