Jodium: waar zit het in?

Bijgewerkt: jun 7

Jodium is vaak het vergeten kindje in plantbased-voedingsland, maar een heel belangrijk nutriënt om voldoende van binnen te krijgen. In deze blog staat waarvóór het belangrijk is en uit welke voeding je het kunt halen.


Jodium is een spoorelement dat zorgt voor de productie van schildklierhormonen, die weer belangrijk zijn voor o.a. je stofwisseling. Als er een langere tijd te weinig jodium binnenkomt, kan de schildklier trager gaan werken en gaan opzwellen. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Als de schildklier te traag werkt (bijvoorbeeld door een jodium tekort) kunnen er klachten als gewichtstoename, vermoeidheid en obstipatie optreden. Daarnaast kun je het snel en veel koud krijgen doordat je schildklier de functie als innerlijke thermostaat heeft. Bij kinderen kan het resulteren in een groeiachterstand en verminderd leervermogen.


Gebruikelijke jodiumbronnen zijn vis, kaas, eieren en melk. Daarom is het belangrijk om bij een plantaardig dieet rekening te houden met dit waardevolle mineraal.

Plant-based bronnen van jodium zijn: planten uit de zee (zoals zeewier en kelp) en (niet biologisch) brood. Aan brood is gejodeerd zout toegevoegd waardoor het een bron is van jodium, maar dit geldt niet voor zelfgebakken of biologisch brood.


De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram voor mensen van volwassen leeftijd. Voor zwangere vrouwen geldt 175 mcg en voor lacterende vrouwen 200 mcg.


Een tekort ontstaat niet zomaar. Er is een grote voorraad aan jodium opgeslagen in je schildklier waardoor je een buffertje hebt. Maar als je een lange tijd te weinig jodium binnenkrijgt kan dit dus problemen opleveren.


Om voldoende binnen te krijgen als veganist of iemand die grotendeels plantaardig eet, is het goed om regelmatig zeewier en brood te eten (om aan je behoefte te komen moet je minimaal 6 boterhammen eten, dus als je geen mega brood-eter bent, is het extra belangrijk om hierop te letten en eventueel aan een supplement te denken). Daarnaast kan het helpen om gejodeerd zout te gebruiken in plaats van regulier zout.


Per gram gedroogd zeewier (bijvoorbeeld nori, wakame of dulse) zit 50 mcg jodium. Met 1 pakje zeewierchipjes van o.a. de Ekoplaza (van 4 gram), kom je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Eén snee volkorenbrood bevat 24 microgram jodium en1 gram gejodeerd zout bevat 15% van de dagelijkse behoefte.


Je hoeft niet bang te zijn voor het oplopen van een tekort, zolang je maar met een beetje extra aandacht keuzes maakt die je lichaam ondersteunen.


Liefs!

0 keer bekeken