top of page

Jodium: waar zit het in?

Jodium is vaak niet het eerste waar je aan denkt als je bezig bent met je gezondheid. Het wordt vaak zelfs vergeten in allerlei gezonde plannen, wat kan leiden tot een tekort. Daarom is bewustwording en de juiste informatie over dit nutriënt belangrijk. In deze blog staat waarvóór het belangrijk is en wat je kunt eten om hier voldoende van binnen te krijgen.


Jodium is een spoorelement dat er onder andere voor zorgt dat je schildklier hormonen kan produceren. Deze schildklierhormonen spelen een grote rol in je stofwisseling. Als je een langere tijd te weinig jodium binnenkrijgt kan je schildklier trager gaan werken en opzwellen. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Als je schildklier te traag werkt (bijvoorbeeld door een jodium tekort) kun je klachten krijgen als gewichtstoename, vermoeidheid en obstipatie. Daarnaast kun je het snel en veel koud krijgen doordat je schildklier de functie als interne thermostaat heeft. Bij kinderen kan het resulteren in een groeiachterstand en verminderd leervermogen. Kortom: iets waar je zeker aandacht aan wilt besteden... maar hoe?


Gebruikelijke jodiumbronnen zijn vis, kaas, eieren en melk. Daarom is het belangrijk om bij een plantaardig dieet rekening te houden met dit waardevolle mineraal.

Plant-based bronnen van jodium zijn: planten uit de zee (zoals zeewier en kelp) en (niet biologisch) brood. Aan veel brood is gejodeerd zout toegevoegd waardoor het voor veel mensen de hoofdbron is van jodium. Je kunt op het label van het brood bij de ingrediënten lezen of er gejodeerd zout inzit.


De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram voor mensen van volwassen leeftijd. Voor zwangere vrouwen geldt 175 mcg en voor lacterende vrouwen 200 mcg.


Een tekort ontstaat niet zomaar. Je slaat alle extra gegeten jodium op in je schildklier waardoor je altijd een buffertje hebt. Maar als je een lange tijd te weinig jodium binnenkrijgt kan dit dus problemen opleveren.


Om voldoende binnen te krijgen als veganist of iemand die grotendeels plantaardig eet, is het goed om regelmatig zeewier en/of brood te eten (om aan je behoefte te komen moet je minimaal 6 boterhammen eten, dus als je geen mega brood-eter bent, is het extra belangrijk om hierop te letten en eventueel aan een supplement te denken). Daarnaast kan het helpen om gejodeerd zout te gebruiken in plaats van regulier zout.


Per gram gedroogd zeewier (bijvoorbeeld nori, wakame of dulse) zit 50 mcg jodium. Met 1 pakje zeewierchipjes van bijvoorbeeld de Ekoplaza (van 4 gram), kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Eén snee volkorenbrood bevat 24 microgram jodium en 1 gram gejodeerd zout bevat 15% van de dagelijkse behoefte.


Je hoeft niet bang te zijn voor het oplopen van een tekort, zolang je maar met een beetje extra aandacht keuzes maakt die je lichaam ondersteunen.


Liefs!

bottom of page