top of page

Maar in fruit zit toch suiker?

Een veel gestelde vraag gaat over het eten van fruit. Hoeveel mag ik eten? Minimaal twee stuks? Maximaal twee stuks? Hoe zit het met de suikers in fruit? Hierbij de science-based informatie die er meteen voor zorgt dat je weer lekker kunt genieten van dat banaantje (of twee).


Want fruit is namelijk een perfect pakketje vol met vitaminen, mineralen, vezels en energie om je lichaam te voeden en voldoende energie te hebben voor een fantastisch leven.

"Het duurde jaren voordat bijna 500 onderzoekers van meer dan 300 instellingen in 50 landen de studie "The Global Burden of Disease Study" ontwikkelden. Dit is de grootste analyse van risicofactoren voor overlijden en ziekte in de hele geschiedenis. In de VS stelde de studie vast dat de belangrijkste oorzaak van zowel overlijden als invaliditeit het Amerikaanse voedingspatroon was, gevolgd door roken. Wat vonden ze het ergste aspect van het voedingspatroon? Te weinig fruit." - Dr. Greger

Maar er zit toch veel suiker in fruit? In fruit zit fructose, ook wel fruitsuiker. Dit biedt de energie die je nodig hebt om optimaal te functioneren. Je hoeft dus niet bang te zijn voor fruitsuikers. Het idee dat suiker niet goed voor je is heeft voor een groot deel te maken met de enorme bloedsuikerpieken die geraffineerde suiker in je lichaam creëert.


Het is uit onderzoek gebleken dat fruitsuikers uit onbewerkte voeding (zoals dus een appel of smoothie) geen negatief effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Het is zelfs zo dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft als je fruit eet bij een maaltijd door de stofjes die de fructose in fruit vergezellen.


Fruitsuiker wordt in ons lichaam afgebroken tot glucose. Laat dit nou net een stofje zijn waar ons cellen ontzettend goed op functioneren! Dit is ook de reden dat wij van nature zoetekauwen zijn: ons lichaam 'dwingt' ons om op zoek te gaan naar de brandstof die we het beste kunnen gebruiken. Dit mechanisme is ontstaat in een tijd waar donuts en M&M's nog niet bestonden en fruit dus het meest zoete was wat we konden bedenken... Inmiddels kan fruit zelfs zuur smaken in vergelijking met de taartjes en andere snacks die we nu kennen.


Dus ja, er zit zeker suiker in fruit. Maar dat is helemaal niet erg. We leven op die brandstof dus het is juist gezond om dit uit een bron te halen waar we er óók nog veel andere voedingstoffen bij krijgen.


Dat zijn namelijk de micronutriënten - de vitaminen en mineralen- die super belangrijk zijn voor je algehele gezondheid. Deze stofjes regelen alle processen die de hele dag gaande zijn in je lichaam zonder dat je er bij stil hoeft te staan. Fruit is onder andere rijk aan vitamine A, B1, B2, B5, B6, C en E, kalium, fosfor, koper, magnesium, zink en foliumzuur.

Daarnaast is fruit een perfect bron van vezels, wat zorgt voor gezonde darmen en daarmee een gezond lichaam! Een groot deel van onze gezondheid wordt namelijk bepaald in onze darmen.


Het advies is om (minimaal) vier porties fruit per dag te eten, waarvan één portie bessen, zoals blauwe bessen, bramen, aardbeien, frambozen etc.

Angst voor het eten van fruit is dus nergens voor nodig. Geniet er lekker van en wéét dat het heel gezond is voor je lichaam.


Liefs!

Comments


bottom of page