Kokosolie, is het écht zo gezond?

Kokosolie. Het product dat goed zou zijn voor het hart en de bloedvaten. Veel beter dan olijfolie of zonnebloemolie, zeggen ze. Wat is waar van deze trend? .


Als je Googled op 'Kokosolie' komen de meest controversiële artikelen naar boven: Van "42x de magische werking van kokosolie" naar "Kokosolie is 'puur vergif' volgens Harvard Professor". Wat is nu echt waar en waar moet ik nu mijn eten in bakken? Lees verder voor het antwoord.
Om te beginnen een lesje voeding. Niet alle vetten zijn hetzelfde. Zo heb je meervoudig onverzadigd vet, enkelvoudig onverzadigd vet, verzadigd vet en transvet, in volgorde van gezondheid. Je zou onverzadigde vetten ‘gezonde’ vetten kunnen noemen, en verzadigde vetten en transvetten ‘ongezonde’ vetten.

Verzadigd vet zit veel in dierlijke, volvette producten, zoals bijvoorbeeld in roomboter en vet vlees (bv. worst). Op de langere termijn kunnen ze zorgen voor hart- en vaatziekten. De gezondere, onverzadigde vetten zijn veel te vinden in bijvoorbeeld avocado, plantaardige oliën en zaden en noten. Ze zorgen voor de opname van vet-oplosbare vitaminen, de productie van bepaalde hormonen en andere belangrijke lichaamsfuncties.


Maar mag ik nou wél of géén kokosolie eten?


Nu je begrijpt hoe vetten werken, kan ik je uitleggen hoe de vetsamenstelling van kokosolie eruit ziet. Het grootste deel bestaat uit verzadigde vetten en slechts een klein deel bestaat uit onverzadigde vetten. De conclusie is dus helaas dat kokosolie niet beter is voor de gezondheid dan andere plantaardige oliën of zelfs dan roomboter. Dit zorgt niet voor de preventie van hart- en vaatziekten, maar het bevat juist zo veel verzadigd vet, dat dit op de langere termijn wel hart- en vaatziekten kan veroorzaken.Gebruik in plaats van kokosolie om in te bakken dus maar weer gewoon olijfolie of zonnebloemolie. Deze bevatten de meeste meervoudig onverzadigde vetten.


Daarbij is nog wel belangrijk om te vermelden: af en toe kokosolie gebruiken gaat geen schade leveren aan je gezondheid. Creëer dus absoluut geen angst voor dit product en geniet ook van het eten waar wél kokosolie in zit. It's all about balance.

0 keer bekeken
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon