top of page

Kokosolie... is het écht zo gezond?

Kokosolie: schijnbaar dé beste keuze als het gaat om een gezonde olie. Veel beter dan olijfolie of zonnebloemolie wordt overal geroepen. Wat zijn de feiten?


Als je Googled op 'Kokosolie' komen de meest controversiële artikelen naar boven: van "42x de magische werking van kokosolie" naar "kokosolie is 'puur vergif' volgens Harvard Professor". Soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Hierbij een duidelijk perspectief als het gaat om dit dilemma.


Om te beginnen een lesje voeding. Niet alle vetten zijn hetzelfde. Zo heb je meervoudig onverzadigd vet, enkelvoudig onverzadigd vet, verzadigd vet en transvet, in volgorde van gezondheid. Je zou onverzadigde vetten de ‘gezonde’ vetten kunnen noemen en verzadigde vetten samen met transvetten de ‘ongezonde’ vetten.

Verzadigd vind je met name veel in dierlijke, volvette producten, zoals bijvoorbeeld in roomboter en vet vlees (bv. worst). Op de langere termijn kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor hart- en vaatziekten. De gezondere, onverzadigde vetten zijn veel te vinden in bijvoorbeeld avocado, plantaardige oliën, zaden en noten. Ze zorgen voor de opname van vet-oplosbare vitaminen, de productie van bepaalde hormonen en andere belangrijke lichaamsfuncties.


Maar mag ik nou wel of geen kokosolie eten?

Nu je begrijpt hoe vetten werken, kan ik je uitleggen hoe de vetsamenstelling van kokosolie eruit ziet. Het grootste deel bestaat uit verzadigde vetten en slechts een klein deel bestaat uit onverzadigde vetten. De conclusie is dus helaas dat kokosolie niet beter is voor je gezondheid dan andere plantaardige oliën of zelfs dan roomboter. Het eten van veel kokosolie stimuleert eerder de ontwikkeling van hart- en vaatziekten dan dat het wordt voorkomen.




Gebruik in plaats van kokosolie om in te bakken dus maar weer gewoon olijfolie of zonnebloemolie. Deze bevatten de meeste meervoudig onverzadigde vetten en zijn daarmee gezonder voor je bloedvaten. Het is wel zo dat kokosolie een hele hoge verbrandingsgraaf heeft, waardoor het een perfecte olie is om in te wokken. Als je olijfolie te heet maakt gaat het roken en in die verbranding ontstaan er stofjes die weer niet zo goed zijn voor je lijf.


Daarom is het helemaal niet erg om af en toe juist kokosolie gebruiken en levert dit ook niet direct schade op aan je gezondheid. It's all about balance.


Maar, er zijn altijd twee kanten van een verhaal. Het is natuurlijk niet voor niets dat kokosolie zo'n hype is geworden. Vanuit de Ayurvedische leefwijze (en alternatieve geneeskunde) bestaat namelijk wél de overtuiging dat kokosolie allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Hieronder een paar toepassingen om je een idee te geven:

Vanuit de Ayurveda wordt gezegd dat verschillende oliën antibacterieel werken. 'Oilpulling' is één van de manier waarop hier gebruik van wordt gemaakt. Het is een techniek waarbij de mond wordt gespoeld met een beetje olie om de mond te ontdoen van de bacteriën die zich 's nachts op de tong hebben verzameld. Het kan helpen met het verbeteren van je smaak, het oplossen van slijm, verbeteren van het tandvlees en zorgt het voor een frisse adem.


Daarnaast wordt het eten van kokosolie geadviseerd om vroege vergrijzing en haaruitval te voorkomen én schijnt in het algemeen een verjongende werking te hebben. Ook kan het je huid gaver maken bij acné en verzachting bieden bij eczeem.


Daarnaast wordt in de Ayurvedische leefwijze gestimuleerd om de huid in te smeren met (warme) olie. Hun motto is: smeer niets op de huid wat je ook niet in je mond zou stoppen. Er worden ontzettend veel voordelen benoemd over het insmeren van de huid met kokosolie waaronder:

- Stress vermindering - Revitaliserend voor het lichaam - Vermindert vermoeidheid - Werkt preventief tegen veroudering en bevordert een lang leven - Verhoogt de weerstand tegen ziekte - Helpt bij een goede nachtrust - Voorziet alle lichaamsweefsels van voeding, omdat olie tot in de diepste weefsels doordringt

Een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon is het belangrijkste. Kokosolie zal je niet in de problemen brengen, maar ook niet al je problemen oplossen. Hetzelfde geldt voor superfoods, bepaalde supplementen en andere voedingsmiddelen die trending zijn. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij hoe je eet, zonder dat je angsten voor bepaald voedsel ontwikkelt.


Liefs!

bottom of page