Tips voor een betere stoelgang

Bijgewerkt: apr 24

Er is weinig zo vervelend als ongemak in de buik: verstopping, winderigheid, krampen, diarree... Voor niemand een pretje. In deze blog staan wat tips voor een betere stoelgang.


Je stoelgang en ontlasting kunnen ontzettend veel zeggen over je leefstijl. Niet alleen over wat soort voeding je eet, maar ook over de hoeveelheid water dat je drinkt, hoeveel je beweegt en of je gestrest bent of niet.
De darmen en het brein zijn nauw met elkaar verbonden en geven elkaar constant signalen. Dit wordt ook wel de 'brain-gut connection' genoemd.

Onder anderen deze connectie kan ervoor zorgen dat onder stress de darmwerking wordt stilgelegd. Bij chronische of acute stress gaat het lichaam namelijk in de 'vecht of vlucht' stand, waarbij het bloed meer naar de spieren en het brein wordt gestuurd en minder naar de spijsvertering. Dit is in tijden van crisis (waarbij er bijvoorbeeld een leeuw voor ons staat die van plan is ons toe te takelen) heel efficiënt, want op dat moment is het verteringsproces niet van levensbelang.


Helaas zijn wij mensen meer gestrest over de lage cijfers van ons kinderen, de deadline op werk en of we er wel mooi uitzien, maar zorgt het in het lichaam nog steeds voor dezelfde reactie. Dit kan zorgen voor klachten, onder anderen in de darmen.


Daarnaast kan je door stress wat gezonde darmbacteriën verliezen. Deze worden in de plaats genomen door ziekteverwekkende darmbacteriën, die ook weer kunnen zorgen voor ongemakken in de buik.


Maar dit maakt de inname van gezonde voeding niet minder belangrijk. Het eten van onvoldoende vezels en/of het drinken van onvoldoende vocht kunnen ook al resulteren in een minder goede stoelgang.


Praktische tips voor een goede stoelgang: - Eet voldoende groenten en fruit (negen porties per dag) - Drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag - Kies voor volkorenproducten (volkorenbrood, volkorenpasta etc.) - Zorg voor voldoende nachtrust - Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten - Maak plantaardige, onbewerkte voeding de basis - Ontspan - Wees nieuwsgierig naar welke voedingsmiddelen goed werken voor jóú.


Met de laatste tip wil ik je graag uitnodigen om je bewust te worden van wat je hebt gegeten in de laatste 24 uur voordat je klachten hebt. Wat wél en niet goed valt is zeer persoonlijk. Zo krijg ik buikpijn van zuivel en te veel vet eten, een ander krijgt last van tarwe en weer iemand anders kan niet tegen bananen.


Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad!0 keer bekeken