De invloed van je darmbacteriën is groot

Bijgewerkt: mei 4

Er wordt tegenwoordig steeds meer geroepen over de gezondheid van je darmen. Vezels eten, water drinken, yoghurt eten, kombucha drinken: you name it. Maar waarom is die gezondheid van je darmen zo belangrijk?


Nu moet ik wel van te voren alvast zeggen: er is nog redelijk weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen darmbacteriën en mentale gezondheid van mensen. Er is met dierproeven al het een en ander bekend geworden, maar de bewijskracht van onderzoek op mensen is uiteraard groter. Wel zijn er veel lopende onderzoeken dus ik verwacht dat daar tussen 3 en 5 jaar meer over bekend wordt.


In deze blog ga ik in op de relatie tussen je darmbacteriën en je (mentale) gezondheid en natuurlijk de relatie tussen je leefstijl en de gezondheid van je darmen!Darmbacteriën vormen een belangrijk onderdeel van de mens, aangezien we tien keer zoveel bacteriën bij ons dragen dan dat we menselijke cellen hebben (uhm wow).


Daarmee spelen ze een belangrijke rol in onze gezondheid. Ze leveren essentiële voedingsstoffen, maken vitamine K (die vooral zorgt voor bloedstolling) en ze helpen bij de vertering van voedsel. Echter kunnen ze ook schadelijk zijn door de verandering van samenstelling. Het is namelijk zo dat er een balans is tussen de 'gezonde' en 'ongezonde' bacteriestammen en zodra deze balans wordt verstoord, kan dit zorgen voor veel ongemak en op een langere termijn zelfs chronische ziekten. De balans kan verstoord worden door het gebruik van antibiotica, ziekte, stress, veroudering en ongezonde voeding en leefstijl.


De relatie tussen je darmbacteriën en je mentale gezondheid

De hersenen en de darmen werken nauw samen en stimuleren hiermee elkaars gezondheid. Zo zorgen darmbacteriën bijvoorbeeld voor de productie van o.a. de neurotransmitter serotonine (serotonine ondersteunt een goede nachtrust) en creëren de hersenen immuun functies die helpen om de balans van je darmbacteriën zo gezond mogelijk te houden.


Onrust in je mind kan hiermee voor onrust in je darmen zorgen en andersom. Er is namelijk voortdurend communicatie tussen je darmen en je hersenen over meer dan ik in een kort verhaaltje kan vertellen...


Er zijn verschillende proeven gedaan om de werking van de darmbacteriën op de hersenen te achterhalen. De meeste proeven zijn wel op muizen gedaan. De vraag is natuurlijk of de resultaten ook gelden voor de mensen, maar ik zal wat over de uitkomsten vertellen.


Volgens het onderzoek van een Ierse neurowetenschapper, zijn wij sociaal doordat wij darmbacteriën hebben (bron nummer).


Ergens is dit logisch: bacteriën willen zich verspreiden, en als hun gastheer/vrouw geen contact heeft met anderen, gebeurt dit niet. Om dit te bewijzen is er onderzoek gedaan. Er waren muizen in een steriele omgeving gefokt, waardoor zij vrij waren van (darm)bacteriën. Ik dit artikel noem ik ze 'bacterie-arme muizen'. Deze muizen waren niet in staat andere muizen te herkennen, terwijl de muizen die wel darmbacteriën hadden, dit wel konden. Andere studies tonen aan dat bacterie-arme muizen meer gedrag vertonen van angst, depressie en autisme. In sommige gevallen herstelden de wetenschappers dit gedrag door de muizen te behandelen met bepaalde stammen van goedaardige bacteriën. Dit toont aan dat bacteriën in de toekomst misschien een oplossing zou kunnen vormen voor deze ziekten/aandoeningen.


Om te onderzoeken wat verschillende darmbacteriën kunnen doen voor het lichaam, is er een wat minder frisse methode ontstaan, namelijk de transplantatie van ontlasting van het ene naar het andere muisje. Ja, echt. De poep van muis Mickey werd in muis Minnie gestopt. Maar, met resultaten van dien. Het is gebleken dat wanneer een verlegen, ingetogen muis de darmbacteriën van een actievere muis kreeg, het gedrag veranderde naar een meer gedurfd en actief bestaan dan voorheen. Ook andersom was dit het geval; de drukkere muizen werden meer verlegen en angstig door de transplantatie.


Bij mensen is het wat lastiger om onderzoek te doen op dit gebied, maar een onderzoek dat wel is gedaan, is een studie waarbij gezonde vrouwen tweemaal daags yoghurt moesten consumeren voor een maand lang. Yoghurt bevat namelijk ook bacteriestammen. Toen deze maand voorbij was, kregen zij beelden te zien van boze en angstige gezichtsuitdrukkingen. Terwijl zij deze beelden te zien kregen, werden er hersenscans uitgevoerd. Bij de controlegroep, die geen probiotica gebruikte (probiotica zijn de bacteriën voor je darmen, dus de controlegroep at geen yoghurt), activeerde de delen in de hersenen die emoties reguleren een stuk meer dan bij de dames die wél gebruik maakten van probiotica. De onderzochte vrouwen reageerden dus minder heftig op de beelden. Dit zou kunnen duiden op dat probiotica kan helpen bij menselijke angst, maar er moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.


De relatie tussen je darmbacteriën en fysieke gezondheid Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheid van je darmbacteriën een grote invloed heeft op je gewicht, je algehele gezondheid en of je goed slaapt. Daarom werkt probiotica (dus weer de gezonde bacteriestammen) volgens wetenschappers goed voor de darmgezondheid, algehele gezondheid en kunnen ze zelfs je levensduur bevorderen.


Darmbacteriën helpen bij het opnemen van energie uit voeding en verhogen de opslag van vet, is gebleken uit onderzoek.


Volgens verschillende studies hebben darmbacteriën ook een groot effect op je gewicht. Het is namelijk zo dat de bacterie-arme muizen een significant lager lichaamsgewicht hadden (met 40% minder lichaamsvet) dan de muizen mét darmbacteriën, ondanks dat de bacterie-arme muizen 29% meer kilocalorieën binnenkregen.


Ook is hier onderzoek naar gedaan met mensen als proefpersoon. Een slanke moeder kreeg de darmbacteriën van haar obese dochter getransplanteerd in haar lichaam. Ondanks dat zij niet anders ging eten, kwam zij ontzettend veel gewicht aan waar ze moeilijk vanaf kwam. Hierover wordt meer verteld in het filmpje dat onderin de blog staat.


Daarnaast zijn er vele relaties gevonden tussen darmbacteriën en o.a. leverziekten, diabetes, chronische darmziekten en nog veel meer.


De invloed van je eetgedrag op de darmbacteriën "Ja, oke. Dus de darmbacteriebalans is belangrijk. Dat zal allemaal wel, maar wat kan ik dan doen om die balans goed te krijgen?" Dat zal ik jullie nu uitleggen.


Een voedingspatroon met veel volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten enzovoorts zit boordevol met vezels. Vezels zijn de voedingsbron van de gezonde darmbacteriën, dus zorgen voor een gezonde balans. Een voedingspatroon met veel dierlijke producten, zoals vlees, melk en eieren, bevatten daarentegen helemaal geen vezels. Ook wordt de specifieke darmbacterie 'firmicutes' verminderd in de darmen als er veel dierlijke producten worden gegeten. Dit is ongunstig, want volgens onderzoek staat een lage hoeveelheid van de firmicutes stam in de darm in relatie met het krijgen van obesitas, en dat willen we niet. Ook zorgt de hoge consumptie van ijzer (door het eten van o.a. rood vlees) voor een meer doorlaatbare darm barrière. Dat wil zeggen dat je darm barrière minder goed je lichaam kan beschermen waardoor slechte stoffen beter je cellen kunnen indringen. Dit vergroot de kans op zowel salmonella als darmkanker.


Daarnaast is het ook zo dat als jij veel vette, ongezonde voedingsmiddelen eet, jouw 'ongezonde' darmbacteriën vermeerderen en gaan vragen om méér van dit soort junkfoods. Dit is de reden dat je na je cheatday (mocht je die hebben) nog steeds zin hebt in een frikandel speciaal (en ook de reden dat ik niet geloof in cheatdays). Maar zodra jij stopt met de slechte voeding en veel groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, rijst, aardappelen enzovoorts eet, worden juist je gezonde darmflora gevoed en zorgt het voor een betere balans in je darmen. Na loop der tijd vraagt je lichaam niet meer om de Tony Chocolonely's, maar juist om een lekker banaantje als tussendoortje. Zie het zo: je gezonde darmbacteriën hebben 'gewonnen' waardoor jij cravings hebt naar gezonde voedingsmiddelen.


Hieronder staat een video over dit onderwerp die ik zelf heel leuk en leerzaam vond om te bekijken.
Ik hoop dat je het net zo interessant vond als ik en dat ik je wat heb mogen leren over dit fascinerende onderwerp. Mocht je vragen hebben, reageer dan in de comments. Ik beantwoord ze graag!


Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!


Bronnen: Mental Health May Depend on Creatures in the Gut. Scientific American. Schmidt C. 1 Maart 2017. https://www.scientificamerican.com/article/mental-health-may-depend-on-creatures-in-the-gut/ Impacts of Gut Bacteria on Human Health and Diseases. International Journal of Molecular Sciences. Zhang YI, Li S et al. 2 april 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425030/ Impact of the gut microbiota on inflammation, obesity and metabolic disease. Genome Med. Boulangé CL, Neves AL et al. 20 april 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27098727

0 keer bekeken